Larven zijn nu ook welkom op ons bord. Is dit een trend of een nieuwe eetgewoonte?

Binnenkort (binnen een vijftigtal jaren) zullen er, volgens wiskundige berekeningen, zo’n 10 miljard mensen op de aarde rondlopen. Al deze monden moeten natuurlijk ook gevoed worden. De voedselpiramide geeft ons een goed beeld van onze dagelijkse behoeften. De eiwitbehoefte voor het behoud van een goede gezondheid zou op zich al problematisch kunnen zijn. Tot nu toe haalden we deze voedingsstof in beperkte mate uit plantaardige producten (peulvruchten, paddenstoelen, oliehoudende zaden,…), maar vooral uit dierlijke producten: eieren, vis en vlees. De Westerse bevolking vertrouwt al eeuwen op de visserij en veeteelt om te voorzien in onze eiwitbehoefte. Toch lijkt het steeds waarschijnlijker dat we niet op deze praktijken zullen kunnen blijven rekenen door de enorme voorspelde vraag. Het is dan ook onvermijdelijk dat nieuwe levensmiddelen, zoals larven en insecten, hun weg vinden naar ons bord. In Afrika en Azië zijn ze trouwens al volledig ingeburgerd.

Hoe zit het nu met de voedselveiligheid van deze nieuwe levensmiddelen? Wat larven betreft kunnen we ervan uitgaan dat het microbiologische risico vergelijkbaar is met dit van dieren (onversneden) en dat alle levende organismen met een spijsverteringsstelsel beschikken over een levende microflora. Zullen we ze dan moeten laten ontgiften in een bad? Dit wordt immers al gedaan bij schaaldieren… Het is hoe dan ook aangewezen om ze de verhitten alvorens ze op te eten.