GOUDGELE FRIETJES EN KROKETJES

Belgen zijn echte bourgondiërs en we hebben ontelbaar veel nationale culinaire specialiteiten. We combineren het beste stukje rundvlees met krokant gebakken frietjes, we maken kroketten van delicate garnalen en onze kinderen zeggen nooit “nee” tegen een zakje chips. Wat hebben al deze lekkernijen nu met elkaar gemeen? Onze liefde voor smaak en gefrituurde levensmiddelen. Of het nu gaat om frieten, kroketten of chips, ze zijn allemaal bereid in olie/vet. We vinden het frituren niet opnieuw uit, maar we mogen deze techniek ook niet onderschatten. Ze kan zelfs gevaarlijk zijn. Zowel het gebruik als een temperatuur boven 180°C brengen schade toe aan de vetmoleculen. Dit in tegenstelling tot de koude, die geen schade brengt aan levensmiddelen. Om een ideaal gefrituurd product te kunnen krijgen, moet er dus gebruik gemaakt worden van kwalitatieve olie. Geen enkele chef zal ons hierin tegenspreken. Ze zien er, samen met de voedingscontroleurs, op toe dat de kwaliteit van het gebruikte vet op punt blijft. Slecht vet heeft immers carcinogene eigenschappen. Laten we dus samen waakzaam blijven op de kwaliteit van ons frietvet en vooral op de gezondheid van onze medeburgers. Acrylamide is niet altijd onze vriend, het is ook onze vijand!