GOUDGELE FRIETJES EN KROKETJES
Belgen zijn echte bourgondiërs en we hebben ontelbaar veel nationale
culinaire specialiteiten. We combineren het beste stukje rundvlees met
krokant gebakken frietjes, we maken kroketten van delicate garnalen
en onze kinderen zeggen nooit “nee” tegen een zakje chips. Wat hebben
al deze lekkernijen nu met elkaar gemeen? Onze liefde voor smaak en
gefrituurde levensmiddelen. Of het nu gaat om frieten, kroketten of chips,
ze zijn allemaal bereid in olie/vet.
We vinden het frituren niet opnieuw uit, maar we mogen deze
techniek ook niet onderschatten. Ze kan zelfs gevaarlijk zijn.
Zowel het gebruik als een temperatuur boven 180°C brengen schade toe
aan de vetmoleculen. Dit in tegenstelling tot de koude, die geen schade
brengt aan levensmiddelen. Om een ideaal gefrituurd product te kunnen
krijgen, moet er dus gebruik gemaakt worden van kwalitatieve olie.
Geen enkele chef zal ons hierin tegenspreken. Ze zien er, samen met de
voedingscontroleurs, op toe dat de kwaliteit van het gebruikte vet op punt
blijft. Slecht vet heeft immers carcinogene eigenschappen. Laten we dus
samen waakzaam blijven op de kwaliteit van ons frietvet en vooral op de
gezondheid van onze medeburgers. Acrylamide is niet altijd onze vriend,
het is ook onze vijand!