De vlieg vormt op zichzelf drie gevaren tegelijk!
Vliegen zijn insecten die zich met miljoenen voortplanten. De larven leven in organisch rottend materiaal. Het grootste deel van hun leven zullen ze dan ook voedsel putten uit dit soort materiaal. Deze onsmakelijke omgeving bedekt de vlieg met een gigantische hoeveelheid pathogene micro-organismen (en soms zelfs met giftige chemische substanties) die ze achterlaat bij de verkenning van ons voedsel via haar pootjes, vleugels, lijf of slurf waarmee ze voedsel opzuigt.
Bovendien is het spijsverteringsstelsel van een vlieg zodanig ontworpen dat een deel van haar eten van de vorige dag terug wordt uitgespuugd en op deze manier ons voedsel nogmaals besmet met pathogene micro-organismen. Deze ongewenste gasten kunnen ons voedsel dan ook op verschillende manieren bederven en dat geldt trouwens ook voor ons drinkwater.
Neem dan ook alle voorzorgsmaatregelen om deze schadelijke organismen weg te houden:
- Als u werkt met een openstaand raam, voorzie het dan van een hor;
- Hou de deur gesloten tijdens het werk;
- Ledig en reinig vuilnisbakken regelmatig;
- Gebruik proper materiaal in een schone omgeving;
- Plaats uw bereidingen onmiddellijk in een geschikte omgeving;
- Laat levensmiddelen niet onnodig lang liggen op uw werktafel;
- Gebruik, indien nodig, goed geplaatste elektrische vliegenvangers.