Adviezen eindejaar
Gepubliceerd op 05/11/2024
Op basis van het advies van het FAVV voor een vlot eindejaar, raadt BFSO deze enkele acties aan om de voedselveiligheid te garanderen tijdens uw eindejaarsfeesten.
- Voorgerecht :
- Frituren : Waak erover dat de temperatuur niet hoger is dan 175°C om de vorming van acrylamide te voorkomen en gebruik schone olie.
- Koude hapjes : Serveer ze op het laatste moment om hun versheid te behouden.
- Oesters : Bewaar ze in de koelkast, met de afgeronde kant naar beneden en open ze pas op het laatste moment.
- Hoofdgerecht (gourmet):
- Voorbereiding : Test uw apparaten van tevoren en zorg ervoor dat ze schoon zijn.
- Scheidt rauwe en afgewerkte levensmiddelen : Serveer rauw vlees en vis apart en vermijd kruisbesmetting met ander keukengerei.
- Allergieën : Vraag uw gasten of ze voedselallergieën hebben.
- Nagerecht :
- IJs : Laat het niet smelten en opnieuw invriezen, omdat dit kan leiden tot risico's op voedselvergiftiging. Bewaar het op een zo laag mogelijke temperatuur in de vriezer.
- Restjes :
- Temperatuur : Laat voedsel niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan. Zet ze na de maaltijd snel in de koelkast.
- voorbereiding : Kook niet-geconsumeerd vlees en vis volledig om bacteriën te elimineren.
Bron : FAVV