BFSO Legal
Jurist, advocaat, beroepshalve
bezig met voedselwetgeving?
BFSO richt zich ook tot u!
Word ook lid
van BFSO vzw!
Agenda
Toekomstige activiteiten
Meeting EWFC
FEB
13
13 februari 2025, om 00u00
Save the date: 13-14-15 februari
FoodSafety Center, Brussel
Voorbije activiteiten
Lunch debat: Preventieve ongediertebestrijding trends en uitdagingen
OKT
18
18 oktober 2024, om 12u00
Het begrip ‘preventieve ongediertebestrijding’ is goed gekend bij operatoren in de voedselketen, echter wordt dit niet steeds optimaal toegepast.
Wat zijn de actuele problemen?
Ontdek de nieuwe trends en evolutie in functie van de reglementering.
Dit BFSO vzw lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met het praktische aspect van de preventieve ongediertebestrijding en de wetgeving ervan.
Sprekers: Vincent Dehon & Vincent Ergen
€ 40 - Leden / € 85 - Niet leden / Gratis - studenten (online) => inschrijving via info@bfso.be
WAAR? FAVV - Kruidtuinlaan 55, 1000 Brussel / verdieping 0, interpretingroom
WANNEER? Vrijdag 18 oktober 2024 van 12u tot 14u
JUNI
11
11 juni 2024, om 16u00
Lunchdebat - Food Safety Culture
APR
25
25 april 2024, om 12u00
Toepassing en controle In de praktijk
Het begrip ‘voedselveiligheidscultuur’ is vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, als aanvulling op verordening (EG) nr. 852/2004 levensmiddelenhygiëne. Hiermee is het mogelijk voor de handhaving, de implementatie van deze wetgeving in de praktijk te beoordelen. Wat betekent dit echter in de praktijk? Hoe implementeert een voedingsbedrijf dit? Wordt dit gezien als een lust of een last?
Dit BFSO & BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met niet alleen het juridische maar ook het praktische aspect van voedselveiligheidscultuur.
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Sprekers:
Olivier Galard, Group Quality Health & Safety Director, Greenyard NV
Margaux Lefèvre, Coltrolebeleid, FAVV
Wanneer?
25/04/2024, 12 - 14 uur (broodjeslunch)
Waar?
DALDEWOLF - Avenue Louise 81 - 5e verdieping (Brussel)
Ook mogelijk via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Kostprijs: €85 voor niet-leden, €40 voor leden (BFSO, BFSO Legal, FAVV), €40 voor advocaat-stagiairs, gratis voor studenten (online).
Erkenning: Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
Studiedag BFSO & BFSO Legal
MAA
28
28 maart 2023, om 09u00
BFSO & BFSO Legal organiseren een unieke opleidingsdag op 28/03/2023: autocontrole en incidenten: wat zijn de vooruitzichten?
Autocontrole in de praktijk: wat zijn de moeilijkheden vandaag en de uitdagingen voor morgen, is er een evolutie in de wetgeving, hoe kunnen incidenten worden voorkomen, wat is de visie van Europa?
De Belgian Food Safety Organisation of de Belgische organisatie voor voedselveiligheid (BFSO) zal vertegenwoordigers uit diverse sectoren aan het woord laten waaronder de algemene directies van DG Controle en DG Controlebeleid van het FAVV, een onafhankelijke certificeringsinstelling (OCI), een bedrijf dat cateringdiensten levert of het beheer van faciliteiten en apparatuur, een sectorfederatie, ... .
Locatie: Brussel – Pacheco zaal
programma BFSO: 9u - 12u30
programma BFSO Legal: 13u - 18u
Simultane vertaling FR – NL
Fraude binnen de voedselketen & gevolgen voor voedselveiligheid
DEC
02
02 december 2022, om 00u00
Symposium van het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV
- Vrijdag 2 december 2022 -
De belangrijkste uitdagingen bij de bestrijding van fraude in de voedselketen te bespreken en de operatoren bewust te maken van het belang van fraudepreventie en -bestrijding om potentiële risico's voor de voedselketen te voorkomen en het vertrouwen van de consument te behouden.
Het symposium is gericht op een (inter)nationaal publiek van risicobeoordelaars, risicomanagers, beleidsmakers, onderzoekers, belanghebbenden, producenten, consumenten, opvoeders en studenten.
Het symposium zal hoofdzakelijk in het Nederlands en het Frans worden gehouden met simultaanvertaling. Alle dia's zullen in het Engels worden geprojecteerd.
Ook te volgen via livestreaming: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_0Li0rNl6SPC2EsGDWGVaag
Meer info via de website van het FAVV.
Lunchdebat BFSO Legal
SEP
23
23 september 2022, om 12u00
Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU).
Meer info en inschrijving via de website van BFSO Legal (ism Die Keure).
Labo FAVV Gentbrugge & ECCA
SEP
20
20 september 2022, om 00u00
Beste leden
Zijn jullie ook benieuwd hoe de labo-analyses op onze voeding uitgevoerd worden? Dan kunnen jullie ons vergezellen tijdens een professioneel labobezoek aan het laboratorium van het FAVV in Gentbrugge en het labo van ECCA.
De deelname is gratis, maar maaltijden en verplaatsingen zijn wel te laste van de deelnemer zelf. We maken er een leerrijke ervaring van!
Inschrijven kan via info@bfso.be.
NIEUWE DATUM: Algemene Vergadering 2022
JUNI
23
23 juni 2022, om 20u00
Uitnodiging voor de AV van 2022 => vergadering via Google Meet
Agenda:
- Goedkeuring van het verslag van de AV van 2021
- Activiteitenverslag van 2021
- Financieel rapport, afgesloten op 31/12/21 + goedkeuring van de gereviseerde boekhouding
- Goedkeuring van het werkingsbudget voor het jaar 2022
- Vooruitzichten => 2022 – 2023
- EWFC
- Sponsoring
- Magazine BFSO 2022
- Digitale media
- Samenwerking BFSO Legal vzw
- Suggesties en varia
Webinar: Borderline products in de voedingssector
DEC
14
14 december 2021, om 12u00
“Borderline producten", d.w.z. producten die als voedingsmiddel worden verkocht maar een medische werking claimen, zijn momenteel zeer aanwezig op de Belgische markt. Dergelijke producten kunnen echter wettelijk niet tegelijkertijd als levensmiddel en als geneesmiddel worden gekwalificeerd. Tijdens dit seminar zullen onze sprekers aan de hand van voorbeelden de hoofdlijnen uiteenzetten die het voor de consument mogelijk maken om een ondubbelzinnig onderscheid te maken tussen levensmiddelen en geneesmiddelen.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Doe met ons mee!
Dinsdag 14 december 2021 van 12.00 to 13.30
De deelnemers zullen de dag voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Philippe De Buck Afdelingshoofd bij het FAGG (NL)
Edern Thébaud Advocaat, Earth Avocats Brussels (FR)
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
via https://bfso-legal.be/nl/agenda.php
€ 30
voor leden van BFSO Legal en BFSO,
medewerkers van het FAVV,
studenten en advocaat-stagiairs
€ 50
voor niet-leden
Algemene Vergadering 2021
JUNI
24
24 juni 2021, om 14u00
De AV van BFSO zal dit jaar doorgaan op 24 juni 2021 om 14 uur. Ook dit jaar zal deze digitaal plaatsvinden (Google Meet).
World Food Safety Day
JUNI
07
07 juni 2021, om 00u00
Voedselveiligheid redt levens. Wist je dat elk jaar 600 miljoen mensen ziek worden als gevolg van voedsel overgedragen ziekten? De World Food Safety Day gaat uit van de Codex Almimentarius (WHO-FAO). Ontdek hun campagne hier.
BFSO vzw steunt dit belangrijke begrip van "sanitaire voedselveiligheid". Het verhoogt het bewustzijn bij consumenten en professionals door middel van verschillende publicaties en campagnes. Kan je antwoorden op volgende vragen?
Klopt het dat Micro-organismen zich zeer snel kunnen vermenigvuldigen (gemiddeld een verdubbeling iedere 20 min!) en hun groei optimaal verloopt tussen de 7°C en 60°C. Mag je frituren boven de 180°C? Wat is een van de meest essentiële elementen in de voedselveiligheid? Insecten eten is misschien de oplossing voor het probleem van voedselvoorziening, maar hebben larven een vergelijkbaar microbiologisch risico zoals (onversneden) dieren? Wist je dat er “vervalste” aardbeien bestaan? Kunnen vliegen op verschillende manieren ons eten en drinken bederven? Welke drie soorten gevaren die schade kunnen veroorzaken aan uw gezondheid kunnen we onderscheiden bij voedselhygiëne?
Alle antwoorden kan je terugvinden op onze campagnewebsite!
Hou het voedselveilig!
Het BFSO Team
EWFC webinar "The Green Deal"
MEI
20
20 mei 2021, om 15u00
EU Food Safety and Sustainability under the “The Green Deal”
Opening and Welcome: Mr. Sean Butler - EWFC President
Presenters:
1. Mr. Tim Cullinan - President IFA (Irish Farmers Association) and First Vice President of the representative group of European farmers COPA
2. Mrs. Rada Chehlarova - Team Leader at European Commission, DG Health and Food Safety (DG SANTE) Team Leader ‘Farm to Fork Strategy’
3. Teagasc - the Agriculture and Food Development Authority
After presentations are delivered and time is available and the moderator will allow, there is some time for relevant questions.
Closing Remarks of Thanks: Stéphane TOUZET, Secretary General of EWFC & Sean Butler, President EWFC
20th May 2021
15.00 to 17.00 (CET)
Free of charge but registration is mandatory (webinar via MS Teams).
Info & registration: https://www.ewfc.org/
Annual Conference on EU Food Law - ERA
MEI
19
19 mei 2021, om 00u00
ERA, the Academy of European Law, organizes its annual conference on EU law in the food sector on May 19th, 20th and 21st. The online conference will be hosted on ERA’s own online platform.
Key topics will include:
- Food security and sustainability
- Impact of COVID-19 on the agri-food sector
- Green Deal and future food
- Brexit and food waste
Registration and more information can be found on their website.
Primaire ingrediënt van een levensmiddel
FEB
12
12 februari 2021, om 12u30
Herkomst van het primaire voedselingrediënt: welke eisen, welke grijze gebieden, welke ontwikkelingen?
Verordening 2018/775 betreffende de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel is van toepassing sinds 1 april 2020. Deze verordening blijft bij de exploitanten veel vragen oproepen. Onze sprekers zullen een eerste licht werpen op de verordening en meer duidelijkheid verschaffen over enkele grijze zones.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Sprekers:
Aude Mahy, advocate bij de balie van Brussel, DALDEWOLF
Anneleen Vandewynckel, secretaris-generaal FENAVIAN
Paolo Patruno, vice-secretaris-generaal CLITRAVI
Datum :
Op Vrijdag 12 februari, van 12u30 tot 14u00
Plaatst :
Via webinar
Enkele dagen op voorhand zullen de deelnemers een link naar het evenement krijgen.
Info:
Webinar: temperatuursbeheersing
FEB
02
02 februari 2021, om 00u00
Temperatuursbeheersing: sleutel tot een veilige en kwalitatieve voedselketen.
- Bedrijfsbezoek aan Lab Melle en ILVO FOOD PILOT
MAA
03
03 maart 2020, om 00u00
Voormiddag bezoek FAVV Lab Melle
Namiddag bezoek ILVO FOOD PILOT
Max 25 deelnemers => VOLZET
- FOOD PILOT: Van “idee tot product”. De Food Pilot is een applicatie- en analysecentrum opgericht door Flanders’ FOOD en ILVO, waar de agro-voedingsindustrie haar producten en processen op punt stelt. Voorbeelden zijn het testen en analyseren van een nieuw recept of verbeteren van een verwerkingsproces. De opschaling naar een (semi-) industriële productie en het kennismaken met de nieuwste technologieën voor voedingsproductie. Er is speciale aandacht voor alle raakvlakken met voedselveiligheid.
- FAVV LABO MELLE: Hoe verloopt de logistiek van de ontvangen monsters, het voorbereiden van monsters voor analyse en welke analyses worden er uitgevoerd. Wat is de impact van het correct of niet correct volgen van gevraagde hoeveelheden per monster. Uitleg omtrent de tijdsduur van een analyse en aandacht voor het volgen van het controleplan. Verduidelijking omtrent FOOD Lims, etiketten, kalibratie thermometers, …
Eindejaarsdiner (SPA)
NOV
30
30 november 2019, om 00u00
Stip 30 november alvast aan in jullie agenda. BFSO zal dan haar jaarlijks eindejaarsdiner organiseren in Spa.
Alle praktische informatie zal jullie later op het jaar meegedeeld worden, maar aarzel niet om alvast een bezoekje aan de thermen vast te leggen.
Le safran de Cotchia (Wasseiges)
OKT
18
18 oktober 2019, om 13u30
Begeleid bezoek aan de bloemenweides. Le safran de Cotchia is de eerste professionele saffraanproducent in België en wordt door de Waalse regering erkend als referentie- en experimenteel centrum.
Meer info is terug te vinden op de website: www.safrandecotchia.com
Adres:
Rue de la Waloppe 26, 4219 Wasseiges
Inschrijving via info@bfso.be (minimum 15 en maximum 30 personen!).
Studiedag + AV (Tervuren)
MEI
16
16 mei 2019, om 09u30
Op donderdag 16 mei organiseert BFSO vzw een opleidingsdag in Tervuren. In de voormiddag wordt een bezoek gebracht aan het FAVV lab, in de namiddag wordt een bezoek gebracht aan de onderzoekunit van het Africamuseum.
Programma:
09u30 – 10u: Ontvangst FLVVT lab Tervuren
10u – 11u30: Toelichting en rondleiding FAVV lab Tervuren: welke activiteiten worden uitgevoerd, wat is een referentielab en welke onderzoeken worden gevoerd. Het bezoek wordt verzorgd door de vervangend labmanager.
12u: Lunch in restaurant le Chalet Vert
Toelichting omtrent het correct gebruik van Testo meetapparatuur.
13u – 14u: Algemene vergadering BFSO vzw
14u - 16u: Toelichting door experts, onderzoekers van het onderzoekstation van het Africamuseum: Identificatie en monitoring van pest soorten zoals African frugivorous flies (Diptera, Tephritidae) en voeding gerelateerd onderzoek. De presentatie wordt verzorgd door Marc De Meyer en Kenny Meganck, beiden onderzoekers verbonden aan het KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA.
16u: Vrij bezoek aan het museum (betalend)
Schadelijk Verklaard? - studiedag
JAN
24
24 januari 2019, om 08u30
Schadelijk verklaard?
Food safety door efficiënte ongediertebestrijding
Pachécozaal – BRUSSEL
Pachécolaan 13
8u - 17u (programma in bijlage)
PRIJS:
- Extern : 150 €
- Lid BFSO/BFSO Legal/BePMA : 75 €
- Student: 25 € (met studentenkaart)
Rekeningnummer: BE05 0689 0424 8575
Inschrijven kan tot 20/01 via info@bfso.be met vermelding van:
- naam
- werkgever + functie
- vermelding of u een aanwezigheidsattest wenst
- BTW-nummer indien u ook een factuur wenst
In samenwerking met:
BFSO Legal
BePMA
FAVV
Goedgekeurd als opleiding voor het FAVV
Algemene Vergadering (Kruishoutem/Deinze)
MEI
24
24 mei 2018, om 09u30
Graag nodigen we u uit op onze Algemene Vergadering die zal plaatsvinden op 24 mei 2018.
Naar goede gewoonte maken we er een leerrijke ervaring van en dit jaar gaan we de duurzame toer op!
Het programma:
9u30: Afspraak TOMATOMASTERS
Adres: Stokstormestraat 14 A
9800 Deinze
10u00-12u00: Rondleiding TomatoMasters (5 euro)
12u00-13u00: BROODJESLUNCH bij TomatoMasters (5 euro zonder drank)
13u00-14u00: Algemene Vergadering
14u00-15u00: Rondleiding OMEGABAARS (5 euro)
15u30: Einde rondleiding
Wil je deze dag niet missen?
Schrijf je dan vlug in via info@bfso.be en schrijf 15€ over op de bankrekening van BFSO vzw (BE05 0689 0424 8575) met vermelding van je naam + “deelname AV 24mei”.
De "Fonderie" & Brussels Beer Project (Brussel)
APR
19
19 april 2018, om 10u30
- Afspraak om 10u30
Cafetaria Brussels Museum voor Arbeid en Industrie
Ransforstraat 27 in 1080 Brussel (Sint-Jans Molenbeek)
Een kijk op de geschiedenis van het sociale, industriële en economische leven in het Brusselse Gewest.
In een buurt die vroeger sterk geïndustrialiseerd was en het Belgische Manchester genoemd werd, ligt La Fonderie (de bronsfabriek). Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de arbeid en de industrie van het Brussels Gewest. De mens staat centraal in een originele benadering van de industriële ontwikkeling die de link legt tussen geschiedenis, actualiteit en de hedendaagse stad. De omvangrijke collectie van machines en gereedschap, alsook de recent gerestaureerde gebouwen zijn beslist een bezoekje waard.
Het museum werd onderverdeeld in 4 delen waarvan er een toegewijd werd aan de productie van levensmiddelen uit die tijd.
Ingang 3€ per persoon (minimum 10 personen)
- 12u30
Brasserie Café Walvis
Antoine Dansaertstraat 209 in 1000 Brussel
Heel bijzonder om plaats te nemen binnenin een walvis! De Walvis bevindt zich aan het einde van de Dansaertstraat en beschikt over een ruim terras met zicht over het kanaal dat de Dansaertwijk met Molenbeek verbindt. Het publiek bestaat uit een mengeling van fauna van de Steenweg op Gent en van de Vlaamsesteenweg.
Dagschotel 10€
- 14u
Brasserie Brussels Beer
Antoine Dansaertstraat 188 in 1000 Brussel
Deze jonge Brusselse onderneming biedt atypische bieren aan die gecreëerd worden in samenspraak met een gemeenschap van gepassioneerde bierliefhebbers. Dit resulteerde onder andere in de welgekende Delta en de Grosse Bertha. De coöperatieve microbrouwerij zal nauw blijven samenwerken het publiek en creëerde daarom het internetplatform – mybeerproject.be – die alle creatieve geesten uitnodigt om ideeën uit te wisselen. Er wordt niet alleen naar het publiek geluisterd bij de creatie van het bier zelf, maar ook voor het esthetische aspect zoals de etiketten. Brussels Beer Project is een uiting van de frisse hedendaagse wind die door het cosmopolitische Brussel waait.
Bier volgens eigen smaak.
Real Bodies
FEB
09
09 februari 2018, om 10u30
Op 9 februari 2018 worden jullie om 10u30 opgewacht door onze voorzitster Martine Fretin om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling “Real Bodies” in Tour & Taxis.
De toegangsprijs bedraagt 14,50 euro per persoon.
Nadien gaan we samen lunchen in restaurant La Fabbrica (menu naar keuze), eveneens gelegen in Tour & Taxis. Na ons bezoek aan Permafungi eind 2017, konden we reeds proeven van een gerecht dat klaargemaakt was met de lokaal gekweekte oesterzwammen. Een echte aanrader!
Inschrijven kan tot 6/02 via info@bfso.be.
Eindejaarsdiner (Komen)
DEC
16
16 december 2017, om 16u00
Beste leden,
Naar jaarlijkse traditie nodigen wij u en uw partner van harte uit voor het eindejaarsfeest. Dit niet te missen evenement gaat door op zaterdag 16 december 2017
U wordt omstreeks 16u00 verwacht aan het museum “Hooge Crater” in Zillebeke (Ieper). Het bezoek aan het museum kan geheel op eigen tempo afgelegd worden en duurt bij benadering 1u. Rond 17u30 wordt het bezoek afgerond met een Picon van het huis, u vriendelijk aangeboden door BFSO vzw.
Vanaf 18u30 worden we verwacht in restaurant “Le Montagnard” in Komen. Dit is het restaurant van adventure park ICE MOUNTAIN. In een ongedwongen en ontspannend bergkader is er een receptie voorzien met aansluitend een aangepast diner tegen een uiterst democratische BFSO-prijs van 42 euro.
Graag verwachten wij uw deelname te bevestigen via info@bfso.be en dit voor 25 november 2017 met vermelding van uw activiteitenkeuze en menukeuze.
Menu (3 keuzes): Côte à l’os met frietjes/Zwitserse kaasfondue/raclette met sla en brood
Activiteit (4 opties): museum of indoor skydiving/ski/snowboard
Richtprijzen en info kunnen nagelezen worden op de website van Ice Mountain: www.ice-mountain.com, groepstarief mogelijk vanaf 10p.
International Gelato Exhibition (Longarone, Italy)
DEC
04
04 december 2017, om 00u00
BFSO vzw werd uitgenodigd als gastspreker op de internationale ijsbeurs in Longarone, Italië!
http://www.mostradelgelato.com/main-menu-en-GB/exhibitors/information/#.WgxkEzczlPY
Internationale uitwisseling ROTTERDAM (9 & 10 nov)
NOV
09
09 november 2017, om 09u30
Dit jaar trekken we richting Rotterdam voor onze jaarlijkse internationale uitwisseling.
We zullen hierbij ook vergezeld worden door enkele van onze Nederlandse collega’s van “Het College.
Programma:
DAG 1: donderdag 9 november
- 9u30: Jeneverstokerij Nolet in Schiedam. Ze stoken onder andere Ketel 1 jenever. www.noletdistillery.com
- 14u30: Markthal
DAG 2: vrijdag 10 november
- Rondvaart in de haven van Rotterdam
- Bezoek aan de containerscanner van de Douane
- Bezoek aan de markthallen in Rotterdam www.markthalrotterdam.nl (vrij bezoek met BFSO, bezoek met gids mogelijk mits reservering via https://www.markthal.nl/rondleidingen en tegen betaling)
Prijs:
Er zijn voor deze uitwisseling geen inschrijvingskosten, maar verplaatsing, overnachting en maaltijden vallen wel ten laste van de deelnemer.
Praktisch:
Rotterdam is vlot bereikbaar met de wagen of met de Thalys (elk uur vanuit Brussel-Zuid, traject 1u10). Voor wie met de wagen komt, moet echter wel rekening houden met het spitsuur op de Antwerpse ring aangezien het eerste bezoek vermoedelijk al zal starten om 9u30.
Hotel is vrij te kiezen, maar BFSO raadt jullie H2otel (http://www.h2otel.nl/) of SS Rotterdam (https://ssrotterdam.nl/). Deze drijvende hotels, op wandelafstand van het stadscentrum en de Markthal, zorgen ongetwijfeld voor een unieke ervaring!
Inschrijven: via info@bfso.be
Schakels in de voedselketen: welke vormen van aansprakelijkheid?
OKT
12
12 oktober 2017, om 13u30
Van de gekkekoeienziekte tot besmette eieren: het voedingsrecht krijgt vorm in tijden van crisis. De verantwoordelijkheden en mogelijke aansprakelijkheid van de overheid – nationaal of lokaal –, producenten, verwerkers, distributeurs of zelfs de consument vormen een bijzonder actueel thema. De studienamiddag van 12 oktober 2017, georganiseerd door BFSO Legal, heeft als doel een overzicht te bieden van de verantwoordelijkheden/risico’s op aansprakelijkheid van de verschillende schakels in de voedselketen. In het licht van recente evoluties in de wetgeving en rechtspraak, zal onder meer worden ingegaan op preventie, sancties van burgerrechtelijke, administratieve of strafrechtelijke aard, het oplossen van geschillen, en de bijzondere procedures van economisch recht.
PermaFungi & rondvaart (Brussel)
SEP
29
29 september 2017, om 10u30
BFSO vzw nodigt jullie op 29 september uit in Brussel.
Op het programma:
- 10u30: Bezoek aan PermaFungi
Havenlaan 86c
1000 Brussel
- 12u30: Lunch in een van de tavernes van Tour & Taxis
- 14u30: Rondvaart (1u)
Havenlaan 6
1000 Brussel
Deelnameprijs:
Permafungi = € 5,00 pp
Rondvaart = € 4,00 pp
Lunch door elk ter plaatse te betalen.
Inschrijving:
Bevestig jullie deelname via e-mail: info@bfso.be voor 21 september.
Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld op rekening van BFSO: BE05 0689 0424 8575.
Achtergrondinfo:
PERMAFUNGI
Koffiedik omgetoverd in verrukkelijke oesterzwammen!
In de natuur bestaat er geen afval ! Waarom laten we ons hierdoor niet inspireren? Inderdaad, wat voor de ene afval is, kan voor de ander een rijkdom zijn. In ons geval vormt koffiedik een ideale basis om champignonnen in te kweken! Vanwaar dit idee?
- Koffiedik vind je overal terug en wordt nog niet genoeg gewaardeerd
- Tijdens het koffiezetten wordt het koffiedik door de hoge temperatuur gezuiverd
- De stad is hiervoor een ideale plek, aangezien je er maar weinig plaats en licht voor nodig hebt.
Door dit pilootproject te lanceren hoopt PermaFungi een sociaal economische onderneming te creëren die:
1. Kwalitatief voedselafval wilt herwaarderen
2. De toegang tot werk bevordert voor mensen die weinig scholing genoten hebben
3. De lokale economie stimuleert met een duurzame economische structuur
4. Bijdraagt tot de bewustmaking rond gezonde voeding en stedelijke landbouw
RONDVAART
De skyline van de Noordwijk, de woontoren ‘Upsite’, historische kanaalbruggen en gloednieuwe architectuur op de oevers, fietspaden en promenades langs het water, de haven en het strand van Brussel Bad... Ontdek de indrukwekkende metamorfose van de kanaalbuurt vanaf het dek van de boot!
Algemene Vergadering (Ath)
MEI
11
11 mei 2017, om 09u00
De jaarlijkse algemene ledenvergadering gaat door op 11 mei 2017.
Zoals steeds wordt dit gecombineerd met een bedrijfsbezoek, lunch en voordracht.
- 9u: CARAH vzw is de agrarische dienst van de provincie Henegouwen waar onderzoek en ontwikkeling centraal staan. We bezoeken de didactische boerderij en het labo met een gids (bezoek +/- 2,5 uur) http://www.carah.be/c-a-r-a-h-nl.html
- 12u: Taverne Saint-Géry, gekend voor authentieke verzorgde maaltijden in ‘Romeins’ thema zal onze lunch verzorgen (menu 12,50 + drankenforfait 5,00 pp) http://www.taverne-saint-gery.be/
- 14u: Archéosite d'Aubéchies, hier is een voordracht voorzien omtrent voeding en voedselveiligheid uit de Romeinse tijd (inkom + gids 8,50 pp) http://www.archeosite.be/
- 16u30-17u30: Algemene Vergadering in Taverne Saint-Géry (op 150m van de Archéosite)
Deze dag vormt een unieke beleving voor leden, we hopen jullie dan ook talrijk te mogen ontmoeten.
Het bestuur van BFSO vzw
ALPRO (Wevelgem) - PLEIN
APR
27
27 april 2017, om 09u00
Ontdek samen met BFSO vzw de werking van Alpro achter de schermen. Hun missie: "Bij Alpro willen we de manier waarop de wereld eet, beter maken. Daarom creëren we lekkere, natuurlijk gezonde, plantaardige voedingsmiddelen die optimaal bijdragen aan het welzijn van iedereen en met het grootste respect voor onze planeet gemaakt worden. "
Wanneer: 27 april om 9u (tot de middag)
Waar: Alpro: vlamingstraat 38 - Wevelgem
Deelname voorbehouden voor leden, inschrijving via info@bfso.be.
Meer informatie over het bedrijf kunt u terugvinden via https://www.alpro.com/benl
Seafood Expo - Brussel
APR
25
25 april 2017, om 10u00
Seafood Expo is met meer dan 25800 bezoekers uit 150 landen de grootste vis en zeevruchtenvakbeurs ter wereld! Wil je dit ook eens van dichtbij meemaken? Dan kan dit met BFSO.
Waar: Brussels Expo
Wanneer: 25-27 april van 10u tot 16u (datum naar keuze).
Meer info op www.seafoodexpo.com/global
Inkom gratis voor leden (vrije toegang) door een e-mail te versturen naar info@bfso.be. Na inschrijving wordt u een toegangscode toegestuurd.
Eindejaarsdiner - Waterloo
DEC
17
17 december 2016, om 00u00
Beste leden,
Graag nodigen wij u en uw partner u uit voor het jaarlijkse eindejaarsfeest.
In bijlage vindt u alle praktische informatie.
Mvg
BFSO vzw
Professioneel bedrijfsbezoek Rungis en SIAL (Parijs)
OKT
15
15 oktober 2016, om 00u00
Bezoek samen met ons de internationale vroegmarkt Rungis en de voedingsbeurs SIAL. Dit is, met 6.500 standhouders op een expo van 250.000 m², DE internationale voedingsbeurs bij uitstek!
Praktisch:
- Zaterdag 15 oktober 2016: bezoek aan Rungis (http://www.rungisinternational.com/)
- Zondag 16 oktober 2016: bezoek aan SIAL (www.sialparis.fr)
Inschrijving: yves.simar@bfso.be
Concretere informatie in bijlage.
Delta Mossel - Yerseke
SEP
14
14 september 2016, om 00u00
We willen jullie, na het succes in 2012, graag opnieuw uitnodigen om Zeeland te ontdekken.
Delta Mossel uit Yerseke zal ons ook deze keer met raad en daad bijstaan over de kweek en vangst van oesters en mosselen. Als het weer het toestaat kunnen we zelfs mee op zee om het ophalen van de mosselen op zee live mee te maken!
Data: 14 en 15 september 2016
Voor de avond van 14 september voorzien we een maaltijd op een unieke locatie. De ideale gelegenheid om wat bij te kletsen en ideeën voor toekomstige activiteiten uit te wisselen.
Er zijn twee mogelijkheden:
- een ontdekkingsdag in Yerseke
- twee dagen met verblijf
We zullen ook trachten om een professionele uitwisseling te organiseren met onze Nederlandse collega’s voor de tweede dag.
Inschrijven kan via info@bfso.be voor 25 augustus.
Om te kunnen deelnemen aan deze activiteit dient u wel in orde te zijn met uw lidmaatschap.
Reclame en voeding
SEP
09
09 september 2016, om 12u00
Consumenten komen elke dag in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen. Deze boodschappen kunnen misleidend zijn. Tijdens deze lunch bespreken we de voornaamste regels in deze materie, en een aantal opmerkelijke beslissingen.
Sprekers:
Grégory Sorreaux - BFSO Legal
Julie Frère - Test-Aankoop
Place:
Brussel
Dit evenement is de tweede van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "De uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Bedrijfsbezoek Lutosa (Leuze-en-Hainaut) UPDATE
JUNI
21
21 juni 2016, om 13u30
We hebben het genoegen om u opnieuw uit te kunnen nodigen naar ons bedrijfsbezoek aan Lutosa!
Lutosa, sinds 1978 actief op het terrein van de aardappelverwerking, kan bogen op een know-how en bekwaamheid op internationaal niveau, wat dan ook meteen aan de basis ligt van haar succes.
Deze onderneming van Belgische oorsprong, gelegen in het westen van Europa, bestrijkt binnen haar sector de 5de plaats in Europa en bezet de 10de plaats op de wereldranglijst van aardappelverwerkende bedrijven.
Lutosa telt 2 productiesites in België (Leuze-en-Hainaut en St-Eloois-Vijve) en stelt
800 medewerkers te werk. In 2012 werden 800.000 ton aardappelen verwerkt en 370.000 ton afgewerkte producten verkocht. 88% van de productie werd naar 111 verschillende landen geëxporteerd.
De productie-eenheden zijn uitgerust met hoogtechnologische machines, allen voorzien van de certificaten Iso 9001 en IFS - BRC. Lutosa beschikt over een eigen laboratorium, erkend volgens de BELAC ISO/IEC 17025:2005 norm. De onderneming investeert eveneens op constante basis in de bescherming van het milieu.
ADRES:
Lutosa SA
Z.I. de Vieux Pont 5
7900 Leuze-en-Hainaut
INSCHRIJVING: info@bfso.be (max. 25p)
Congres "FOOD FRAUD"
JUNI
09
09 juni 2016, om 09u00
Georganiseerd door BFSO vzw en EWFC, met steun van BFSO Legal vzw en het FAVV.
Wanneer:
9 juni 2016
9u tot 17u
Plaats:
Finance Tower
Pacheco room
Pachecolaan 13
1000 Brussel
Taal:
Engels met simultane vertaling in het Nederlands, Frans en Duits
U kunt zich inschrijven via deze link.
Algemene Vergadering BFSO vzw (Steenhuffel)
MEI
12
12 mei 2016, om 00u00
- professioneel bedrijfsbezoek aan de brouwerij PALM
- voorstelling van de producten van Dr. Becher
- algemene vergadering
http://www.palm.be/nl/
http://www.drbecher.de/NL/unternehmen.html
De uitdagingen van novel foods
APR
22
22 april 2016, om 12u00
Eind november 2015 werd de Europese verordening inzake nieuwe voedingsmiddelen aangenomen. Tijdens de lunch zullen de krachtlijnen van deze novel foods-verordening worden uiteengezet en kritisch besproken worden.
Sprekers:
Ellen Van Nieuwenhuyze - BFSO Legal, Liedekerke
Isabelle Laquiere & Jean Pottier - FOD Volksgezondheid
Damien Huysmans & Bart Mertens BiiF - Belgian Insect Industry Federation
Place:
Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick
3 Keizerslaan - 1000 Brussels (Parking Albertine)
Deze evenement is de eerste van een cyclus van drie lunchs:
22/04/16 "De uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
inscrijvingskosten
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Professioneel bedrijfsbezoek Auchan (Roncq, Frankrijk)
MAA
25
25 maart 2016, om 09u30
Op vrijdag 25 maart organiseert BFSO een bedrijfsbezoek aan de hypermarkt AUCHAN in RONCQ, net over de Franse grens.
AUCHAN is een Franse retaildistributiegroep en bestaat reeds 50 jaar. AUCHAN was pionier met een allereerste grote hypermarkt in 1969 en dit net over de Belgisch-Franse grens. Vandaag bezit Auchan 1.307 hyper- en supermarkten in twaalf landen en is het uitgegroeid tot de twaalfde grootste voedingsdistributeur ter wereld.
Een exclusief en professioneel bezoek aan deze onderneming is mogelijk dankzij BFSO vzw. Aanvang van het bezoek op 25 maart omstreeks 9u30, gevolgd door een toelichting omtrent het hele logistieke gebeuren en een geleid bezoek doorheen de diverse ateliers waaronder bakkerij, banketbakkerij en slagerij. Tijdens het bezoek staat het thema voedselveiligheid centraal. Aansluitend is er mogelijkheid tot lunch in één van de resto’s van het complex.
Inschrijven kan door op deze e-mail te reageren (info@BFSO.be), lidmaatschap is verplicht voor deelname (www.BFSO.be).
Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie
DEC
18
18 december 2015, om 12u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op haar eerste lunchdebat op vrijdag 18 december 2015 rond het thema "Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie"
Het FAVV werd meer dan 15 jaar geleden opgericht, en beschikt over ruime bevoegdheden om het naleven van de voedselwetgeving te garanderen (bezoeken, waarschuwingen, terugroepen van producten, vernietiging, enz.). Hoe worden deze bevoegdheden in de praktijk uitgeoefend? Hoe gebeurt de samenwerking met de voedingsindustrie? Wat zijn de lacunes en mogelijke verbeteringen?
Sprekers :
Jean-Marie Dochy – Directeur-Generaal DG Controle AFSCA (presentatie in het Frans)
Johan Hallaert – Directeur Voedingsbeleid FEVIA (presentatie in het Nederlands)
Andrea Cools – Advisor Product Policy Comeos (presentatie in het Nederlands)
Programma :
12u-12.30u : lunch - networking
12.30u : voorstelling van BFSO Legal (Grégory Renier, president BFSO Legal) en inleiding over het thema (Grégory Sorreaux, BFSO Legal, Simont Braun)
12.45u – 13.45u : conferentie
Praktische informatie :
Wanneer ? Vrijdag 18 december 2015, van 12u tot 13.45u.
Waar ? Advocatenkantoor Simont Braun, Louizalaan 149/20, 1050 Brussel. (Plan hier) Een beperkt aantal parkeerplaatsen is beschikbaar.
Deelnameprijs : € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden.
Eindejaarsdiner BERGEN
DEC
12
12 december 2015, om 15u45
Ons eindejaarsdiner van 2015 zal plaatsvinden in de culturele hoofdstad van Europa: Bergen.
Op het programma:
- DOUDOU museum, tussen realiteit en fantasie (€ 6, gegidst bezoek van 1 à 1,5 uur)
- kerstmarkt van Bergen
- diner in restaurant "Dream" (€ 40, excl. drank)
- spektakel nav het slot van de festiviteiten
Afspraak om 15u45 aan de ingang van het DOUDOU museum (Jardin du Mayeur, Grote Markt) of om 19u30 in restaurant Dream (Rue de la Grande Triperie 17).
Aangezien het vrij druk zal zijn in Bergen stationeert u best de auto op een P+R parking, meer info via http://www.mons2015.eu/nl/praktische-info
Professioneel bedrijfsbezoek Puratos (Groot-Bijgaarden)
NOV
19
19 november 2015, om 09u30
Graag nodigen wij u uit voor het bedrijfsbezoek aan PURATOS op donderdag 19 november in Groot-Bijgaarden.
Puratos is een internationale groep met een volledig assortiment aan innovatieve producten en oplossingen voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Het programma bestaat uit een uiteenzetting van het productieproces en rondleiding in de productie-eenheden met aandacht voor de diverse specifieke apparatuur. Er is aandacht voor de implementatie van kwaliteitssystemen en er is een bezoek gepland aan het fameuze Inspirience Center.
Praktisch:
Inschrijven via BFSO@outlook.be en dit voor 5 november
- Een maaltijd wordt gratis aangeboden aan deelnemende BFSO leden
- Voor FAVV-medewerkers wordt dit bedrijfsbezoek gezien als een opleiding
- Maximum 30 deelnemers
- Aanvang bezoek om 9u30 aan de ingang van het bedrijf
Verdere details qua dagindeling volgen na inschrijving.
Bedrijfsinfo via http://www.puratos.be
28/05 AV CID LINES (Ieper)
MEI
28
28 mei 2015, om 16u00
Beste leden, collega’s,
Graag nodig ik u uit op de eerste algemene vergadering (AV) van BFSO ofwel Belgian Food Safety Organisation op donderdag 28 mei te Ieper. Niet zomaar een vergadering maar gecombineerd met een uniek bedrijfsbezoek aan CID Lines (www.cidlines.com) te Ieper. CID Lines is een gerenommeerd bedrijf op vlak van reinigings- en desinfectiemiddelen; hoe dit alles precies in elkaar steekt zal u tijdens een rondleiding ontdekken. Aansluitend is er onze algemene vergadering met toelichting bij de dagelijkse werking en toekomstige projecten, waar u als lid ruim inspraak krijgt. Om in stijl af te sluiten worden u en uw partner vriendelijk uitgenodigd op de receptie en het diner in Hotel restaurant ARIANE (www.ariane.be) . En omdat Ieper op toeristisch vlak (WOI) heel wat te bieden heeft, kan dit, geheel naar uw wens, perfect gecombineerd worden met een verblijf in het hotel. www.toerismeieper.be
info via bfso@outlook.be
Bezoek Volvo Cars - Gent
MAA
12
12 maart 2015, om 09u00
Bedrijfsbezoek Volvo Cars: ontdek de link op vlak van kwaliteit met een niet-voedingsbedrijf.
Waar: John F. Kennedylaan 25, 9000 Gent (Gent-Zeehaven)
Wanneer: Donderdag 12 maart van 09:00u tot 11:30u
Deelname bedraagt €15 en is enkel voor leden en beperkt tot 15 deelnemers! Er zal een wachtlijst gecreëerd worden indien nodig. Alle inschrijvingen via bfso@outlook.be.
Actuele ontwikkelingen op het vlak van voedingsrecht
DEC
04
04 december 2014, om 13u30
In samenwerking met BFSO, organiseert de Université catholique de Louvain (UCL) op 4 december a.s. een studienamiddag over voedingsrecht.
Martine Fretin, voorzitter van BFSO zal het hebben over “De rol van het FAVV in de praktijk”.
Voor meer informatie en inschrijvingen: http://www.uclouvain.be/481235
Eerste opleidingsdag
NOV
06
06 november 2014, om 09u00
Ter gelegenheid van de inauguratie van BFSO bent u uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste opleidingsdag:
Ongewenste gasten en nieuwe voedingsmiddelen:
hoe garanderen we een veilige voedselketen
Tijdens diverse uiteenzettingen op deze opleidingsdag wordt een praktisch beeld geschetst van actualiteiten inzake wetgeving en technieken waarbij voedselveiligheid centraal staat. Een niet te missen evenement voor wie de veiligheid van ons voedsel nauw in het hart draagt.
Locatie: Finance Tower complex, Pachécolaan 13, 1000 Brussel (toegangsplan)
Inschrijvingsprijs: 30 €, 10€ student, gratis voor BFSO, Abca-Bvec Leden en FAVV medewerkers.
Meeting EWFC
FEB
13
13 februari 2025, om 00u00
Save the date: 13-14-15 februari
FoodSafety Center, Brussel
Lunch debat: Preventieve ongediertebestrijding trends en uitdagingen
OKT
18
18 oktober 2024, om 12u00
Het begrip ‘preventieve ongediertebestrijding’ is goed gekend bij operatoren in de voedselketen, echter wordt dit niet steeds optimaal toegepast.
Wat zijn de actuele problemen?
Ontdek de nieuwe trends en evolutie in functie van de reglementering.
Dit BFSO vzw lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met het praktische aspect van de preventieve ongediertebestrijding en de wetgeving ervan.
Sprekers: Vincent Dehon & Vincent Ergen
€ 40 - Leden / € 85 - Niet leden / Gratis - studenten (online) => inschrijving via info@bfso.be
WAAR? FAVV - Kruidtuinlaan 55, 1000 Brussel / verdieping 0, interpretingroom
WANNEER? Vrijdag 18 oktober 2024 van 12u tot 14u
JUNI
11
11 juni 2024, om 16u00
Lunchdebat - Food Safety Culture
APR
25
25 april 2024, om 12u00
Toepassing en controle In de praktijk
Het begrip ‘voedselveiligheidscultuur’ is vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, als aanvulling op verordening (EG) nr. 852/2004 levensmiddelenhygiëne. Hiermee is het mogelijk voor de handhaving, de implementatie van deze wetgeving in de praktijk te beoordelen. Wat betekent dit echter in de praktijk? Hoe implementeert een voedingsbedrijf dit? Wordt dit gezien als een lust of een last?
Dit BFSO & BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met niet alleen het juridische maar ook het praktische aspect van voedselveiligheidscultuur.
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Sprekers:
Olivier Galard, Group Quality Health & Safety Director, Greenyard NV
Margaux Lefèvre, Coltrolebeleid, FAVV
Wanneer?
25/04/2024, 12 - 14 uur (broodjeslunch)
Waar?
DALDEWOLF - Avenue Louise 81 - 5e verdieping (Brussel)
Ook mogelijk via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Kostprijs: €85 voor niet-leden, €40 voor leden (BFSO, BFSO Legal, FAVV), €40 voor advocaat-stagiairs, gratis voor studenten (online).
Erkenning: Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
Studiedag BFSO & BFSO Legal
MAA
28
28 maart 2023, om 09u00
BFSO & BFSO Legal organiseren een unieke opleidingsdag op 28/03/2023: autocontrole en incidenten: wat zijn de vooruitzichten?
Autocontrole in de praktijk: wat zijn de moeilijkheden vandaag en de uitdagingen voor morgen, is er een evolutie in de wetgeving, hoe kunnen incidenten worden voorkomen, wat is de visie van Europa?
De Belgian Food Safety Organisation of de Belgische organisatie voor voedselveiligheid (BFSO) zal vertegenwoordigers uit diverse sectoren aan het woord laten waaronder de algemene directies van DG Controle en DG Controlebeleid van het FAVV, een onafhankelijke certificeringsinstelling (OCI), een bedrijf dat cateringdiensten levert of het beheer van faciliteiten en apparatuur, een sectorfederatie, ... .
Locatie: Brussel – Pacheco zaal
programma BFSO: 9u - 12u30
programma BFSO Legal: 13u - 18u
Simultane vertaling FR – NL
Fraude binnen de voedselketen & gevolgen voor voedselveiligheid
DEC
02
02 december 2022, om 00u00
Symposium van het Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV
- Vrijdag 2 december 2022 -
De belangrijkste uitdagingen bij de bestrijding van fraude in de voedselketen te bespreken en de operatoren bewust te maken van het belang van fraudepreventie en -bestrijding om potentiële risico's voor de voedselketen te voorkomen en het vertrouwen van de consument te behouden.
Het symposium is gericht op een (inter)nationaal publiek van risicobeoordelaars, risicomanagers, beleidsmakers, onderzoekers, belanghebbenden, producenten, consumenten, opvoeders en studenten.
Het symposium zal hoofdzakelijk in het Nederlands en het Frans worden gehouden met simultaanvertaling. Alle dia's zullen in het Engels worden geprojecteerd.
Ook te volgen via livestreaming: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_0Li0rNl6SPC2EsGDWGVaag
Meer info via de website van het FAVV.
Lunchdebat BFSO Legal
SEP
23
23 september 2022, om 12u00
Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU).
Meer info en inschrijving via de website van BFSO Legal (ism Die Keure).
Labo FAVV Gentbrugge & ECCA
SEP
20
20 september 2022, om 00u00
Beste leden
Zijn jullie ook benieuwd hoe de labo-analyses op onze voeding uitgevoerd worden? Dan kunnen jullie ons vergezellen tijdens een professioneel labobezoek aan het laboratorium van het FAVV in Gentbrugge en het labo van ECCA.
De deelname is gratis, maar maaltijden en verplaatsingen zijn wel te laste van de deelnemer zelf. We maken er een leerrijke ervaring van!
Inschrijven kan via info@bfso.be.
NIEUWE DATUM: Algemene Vergadering 2022
JUNI
23
23 juni 2022, om 20u00
Uitnodiging voor de AV van 2022 => vergadering via Google Meet
Agenda:
- Goedkeuring van het verslag van de AV van 2021
- Activiteitenverslag van 2021
- Financieel rapport, afgesloten op 31/12/21 + goedkeuring van de gereviseerde boekhouding
- Goedkeuring van het werkingsbudget voor het jaar 2022
- Vooruitzichten => 2022 – 2023
- EWFC
- Sponsoring
- Magazine BFSO 2022
- Digitale media
- Samenwerking BFSO Legal vzw
- Suggesties en varia
Webinar: Borderline products in de voedingssector
DEC
14
14 december 2021, om 12u00
“Borderline producten", d.w.z. producten die als voedingsmiddel worden verkocht maar een medische werking claimen, zijn momenteel zeer aanwezig op de Belgische markt. Dergelijke producten kunnen echter wettelijk niet tegelijkertijd als levensmiddel en als geneesmiddel worden gekwalificeerd. Tijdens dit seminar zullen onze sprekers aan de hand van voorbeelden de hoofdlijnen uiteenzetten die het voor de consument mogelijk maken om een ondubbelzinnig onderscheid te maken tussen levensmiddelen en geneesmiddelen.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Dinsdag 14 december 2021 van 12.00 to 13.30
De deelnemers zullen de dag voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Philippe De Buck Afdelingshoofd bij het FAGG (NL)
Edern Thébaud Advocaat, Earth Avocats Brussels (FR)
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
via https://bfso-legal.be/nl/agenda.php
€ 30
voor leden van BFSO Legal en BFSO,
medewerkers van het FAVV,
studenten en advocaat-stagiairs
€ 50
voor niet-leden
Algemene Vergadering 2021
JUNI
24
24 juni 2021, om 14u00
De AV van BFSO zal dit jaar doorgaan op 24 juni 2021 om 14 uur. Ook dit jaar zal deze digitaal plaatsvinden (Google Meet).
World Food Safety Day
JUNI
07
07 juni 2021, om 00u00
Voedselveiligheid redt levens. Wist je dat elk jaar 600 miljoen mensen ziek worden als gevolg van voedsel overgedragen ziekten? De World Food Safety Day gaat uit van de Codex Almimentarius (WHO-FAO). Ontdek hun campagne hier.
BFSO vzw steunt dit belangrijke begrip van "sanitaire voedselveiligheid". Het verhoogt het bewustzijn bij consumenten en professionals door middel van verschillende publicaties en campagnes. Kan je antwoorden op volgende vragen?
Klopt het dat Micro-organismen zich zeer snel kunnen vermenigvuldigen (gemiddeld een verdubbeling iedere 20 min!) en hun groei optimaal verloopt tussen de 7°C en 60°C. Mag je frituren boven de 180°C? Wat is een van de meest essentiële elementen in de voedselveiligheid? Insecten eten is misschien de oplossing voor het probleem van voedselvoorziening, maar hebben larven een vergelijkbaar microbiologisch risico zoals (onversneden) dieren? Wist je dat er “vervalste” aardbeien bestaan? Kunnen vliegen op verschillende manieren ons eten en drinken bederven? Welke drie soorten gevaren die schade kunnen veroorzaken aan uw gezondheid kunnen we onderscheiden bij voedselhygiëne?
Alle antwoorden kan je terugvinden op onze campagnewebsite!
Hou het voedselveilig!
Het BFSO Team
EWFC webinar "The Green Deal"
MEI
20
20 mei 2021, om 15u00
EU Food Safety and Sustainability under the “The Green Deal”
Opening and Welcome: Mr. Sean Butler - EWFC President
Presenters:
1. Mr. Tim Cullinan - President IFA (Irish Farmers Association) and First Vice President of the representative group of European farmers COPA
2. Mrs. Rada Chehlarova - Team Leader at European Commission, DG Health and Food Safety (DG SANTE) Team Leader ‘Farm to Fork Strategy’
3. Teagasc - the Agriculture and Food Development Authority
After presentations are delivered and time is available and the moderator will allow, there is some time for relevant questions.
Closing Remarks of Thanks: Stéphane TOUZET, Secretary General of EWFC & Sean Butler, President EWFC
20th May 2021
15.00 to 17.00 (CET)
Free of charge but registration is mandatory (webinar via MS Teams).
Info & registration: https://www.ewfc.org/
Annual Conference on EU Food Law - ERA
MEI
19
19 mei 2021, om 00u00
ERA, the Academy of European Law, organizes its annual conference on EU law in the food sector on May 19th, 20th and 21st. The online conference will be hosted on ERA’s own online platform.
Key topics will include:
- Food security and sustainability
- Impact of COVID-19 on the agri-food sector
- Green Deal and future food
- Brexit and food waste
Registration and more information can be found on their website.
Primaire ingrediënt van een levensmiddel
FEB
12
12 februari 2021, om 12u30
Herkomst van het primaire voedselingrediënt: welke eisen, welke grijze gebieden, welke ontwikkelingen?
Verordening 2018/775 betreffende de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel is van toepassing sinds 1 april 2020. Deze verordening blijft bij de exploitanten veel vragen oproepen. Onze sprekers zullen een eerste licht werpen op de verordening en meer duidelijkheid verschaffen over enkele grijze zones.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Sprekers:
Aude Mahy, advocate bij de balie van Brussel, DALDEWOLF
Anneleen Vandewynckel, secretaris-generaal FENAVIAN
Paolo Patruno, vice-secretaris-generaal CLITRAVI
Datum :
Op Vrijdag 12 februari, van 12u30 tot 14u00
Plaatst :
Via webinar
Enkele dagen op voorhand zullen de deelnemers een link naar het evenement krijgen.
Info:
Webinar: temperatuursbeheersing
FEB
02
02 februari 2021, om 00u00
Temperatuursbeheersing: sleutel tot een veilige en kwalitatieve voedselketen.
- Bedrijfsbezoek aan Lab Melle en ILVO FOOD PILOT
MAA
03
03 maart 2020, om 00u00
Namiddag bezoek ILVO FOOD PILOT
Max 25 deelnemers => VOLZET
- FOOD PILOT: Van “idee tot product”. De Food Pilot is een applicatie- en analysecentrum opgericht door Flanders’ FOOD en ILVO, waar de agro-voedingsindustrie haar producten en processen op punt stelt. Voorbeelden zijn het testen en analyseren van een nieuw recept of verbeteren van een verwerkingsproces. De opschaling naar een (semi-) industriële productie en het kennismaken met de nieuwste technologieën voor voedingsproductie. Er is speciale aandacht voor alle raakvlakken met voedselveiligheid.
- FAVV LABO MELLE: Hoe verloopt de logistiek van de ontvangen monsters, het voorbereiden van monsters voor analyse en welke analyses worden er uitgevoerd. Wat is de impact van het correct of niet correct volgen van gevraagde hoeveelheden per monster. Uitleg omtrent de tijdsduur van een analyse en aandacht voor het volgen van het controleplan. Verduidelijking omtrent FOOD Lims, etiketten, kalibratie thermometers, …
Eindejaarsdiner (SPA)
NOV
30
30 november 2019, om 00u00
Stip 30 november alvast aan in jullie agenda. BFSO zal dan haar jaarlijks eindejaarsdiner organiseren in Spa.
Alle praktische informatie zal jullie later op het jaar meegedeeld worden, maar aarzel niet om alvast een bezoekje aan de thermen vast te leggen.
Le safran de Cotchia (Wasseiges)
OKT
18
18 oktober 2019, om 13u30
Begeleid bezoek aan de bloemenweides. Le safran de Cotchia is de eerste professionele saffraanproducent in België en wordt door de Waalse regering erkend als referentie- en experimenteel centrum.
Meer info is terug te vinden op de website: www.safrandecotchia.com
Adres:
Rue de la Waloppe 26, 4219 Wasseiges
Inschrijving via info@bfso.be (minimum 15 en maximum 30 personen!).
Studiedag + AV (Tervuren)
MEI
16
16 mei 2019, om 09u30
Op donderdag 16 mei organiseert BFSO vzw een opleidingsdag in Tervuren. In de voormiddag wordt een bezoek gebracht aan het FAVV lab, in de namiddag wordt een bezoek gebracht aan de onderzoekunit van het Africamuseum.
Programma:
09u30 – 10u: Ontvangst FLVVT lab Tervuren
10u – 11u30: Toelichting en rondleiding FAVV lab Tervuren: welke activiteiten worden uitgevoerd, wat is een referentielab en welke onderzoeken worden gevoerd. Het bezoek wordt verzorgd door de vervangend labmanager.
12u: Lunch in restaurant le Chalet Vert
Toelichting omtrent het correct gebruik van Testo meetapparatuur.
13u – 14u: Algemene vergadering BFSO vzw
14u - 16u: Toelichting door experts, onderzoekers van het onderzoekstation van het Africamuseum: Identificatie en monitoring van pest soorten zoals African frugivorous flies (Diptera, Tephritidae) en voeding gerelateerd onderzoek. De presentatie wordt verzorgd door Marc De Meyer en Kenny Meganck, beiden onderzoekers verbonden aan het KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA.
16u: Vrij bezoek aan het museum (betalend)
Schadelijk Verklaard? - studiedag
JAN
24
24 januari 2019, om 08u30
Schadelijk verklaard?
Food safety door efficiënte ongediertebestrijding
Pachécozaal – BRUSSEL
Pachécolaan 13
8u - 17u (programma in bijlage)
PRIJS:
- Extern : 150 €
- Lid BFSO/BFSO Legal/BePMA : 75 €
- Student: 25 € (met studentenkaart)
Rekeningnummer: BE05 0689 0424 8575
Inschrijven kan tot 20/01 via info@bfso.be met vermelding van:
- naam
- werkgever + functie
- vermelding of u een aanwezigheidsattest wenst
- BTW-nummer indien u ook een factuur wenst
In samenwerking met:
BFSO Legal
BePMA
FAVV
Goedgekeurd als opleiding voor het FAVV
Algemene Vergadering (Kruishoutem/Deinze)
MEI
24
24 mei 2018, om 09u30
Graag nodigen we u uit op onze Algemene Vergadering die zal plaatsvinden op 24 mei 2018.
Naar goede gewoonte maken we er een leerrijke ervaring van en dit jaar gaan we de duurzame toer op!
Het programma:
9u30: Afspraak TOMATOMASTERS
Adres: Stokstormestraat 14 A
9800 Deinze
10u00-12u00: Rondleiding TomatoMasters (5 euro)
12u00-13u00: BROODJESLUNCH bij TomatoMasters (5 euro zonder drank)
13u00-14u00: Algemene Vergadering
14u00-15u00: Rondleiding OMEGABAARS (5 euro)
15u30: Einde rondleiding
Wil je deze dag niet missen?
Schrijf je dan vlug in via info@bfso.be en schrijf 15€ over op de bankrekening van BFSO vzw (BE05 0689 0424 8575) met vermelding van je naam + “deelname AV 24mei”.
De "Fonderie" & Brussels Beer Project (Brussel)
APR
19
19 april 2018, om 10u30
- Afspraak om 10u30
Cafetaria Brussels Museum voor Arbeid en Industrie
Ransforstraat 27 in 1080 Brussel (Sint-Jans Molenbeek)
Een kijk op de geschiedenis van het sociale, industriële en economische leven in het Brusselse Gewest.
In een buurt die vroeger sterk geïndustrialiseerd was en het Belgische Manchester genoemd werd, ligt La Fonderie (de bronsfabriek). Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de arbeid en de industrie van het Brussels Gewest. De mens staat centraal in een originele benadering van de industriële ontwikkeling die de link legt tussen geschiedenis, actualiteit en de hedendaagse stad. De omvangrijke collectie van machines en gereedschap, alsook de recent gerestaureerde gebouwen zijn beslist een bezoekje waard.
Het museum werd onderverdeeld in 4 delen waarvan er een toegewijd werd aan de productie van levensmiddelen uit die tijd.
Ingang 3€ per persoon (minimum 10 personen)
- 12u30
Brasserie Café Walvis
Antoine Dansaertstraat 209 in 1000 Brussel
Heel bijzonder om plaats te nemen binnenin een walvis! De Walvis bevindt zich aan het einde van de Dansaertstraat en beschikt over een ruim terras met zicht over het kanaal dat de Dansaertwijk met Molenbeek verbindt. Het publiek bestaat uit een mengeling van fauna van de Steenweg op Gent en van de Vlaamsesteenweg.
Dagschotel 10€
- 14u
Brasserie Brussels Beer
Antoine Dansaertstraat 188 in 1000 Brussel
Deze jonge Brusselse onderneming biedt atypische bieren aan die gecreëerd worden in samenspraak met een gemeenschap van gepassioneerde bierliefhebbers. Dit resulteerde onder andere in de welgekende Delta en de Grosse Bertha. De coöperatieve microbrouwerij zal nauw blijven samenwerken het publiek en creëerde daarom het internetplatform – mybeerproject.be – die alle creatieve geesten uitnodigt om ideeën uit te wisselen. Er wordt niet alleen naar het publiek geluisterd bij de creatie van het bier zelf, maar ook voor het esthetische aspect zoals de etiketten. Brussels Beer Project is een uiting van de frisse hedendaagse wind die door het cosmopolitische Brussel waait.
Bier volgens eigen smaak.
Real Bodies
FEB
09
09 februari 2018, om 10u30
Op 9 februari 2018 worden jullie om 10u30 opgewacht door onze voorzitster Martine Fretin om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling “Real Bodies” in Tour & Taxis.
De toegangsprijs bedraagt 14,50 euro per persoon.
Nadien gaan we samen lunchen in restaurant La Fabbrica (menu naar keuze), eveneens gelegen in Tour & Taxis. Na ons bezoek aan Permafungi eind 2017, konden we reeds proeven van een gerecht dat klaargemaakt was met de lokaal gekweekte oesterzwammen. Een echte aanrader!
Inschrijven kan tot 6/02 via info@bfso.be.
Eindejaarsdiner (Komen)
DEC
16
16 december 2017, om 16u00
Beste leden,
Naar jaarlijkse traditie nodigen wij u en uw partner van harte uit voor het eindejaarsfeest. Dit niet te missen evenement gaat door op zaterdag 16 december 2017
U wordt omstreeks 16u00 verwacht aan het museum “Hooge Crater” in Zillebeke (Ieper). Het bezoek aan het museum kan geheel op eigen tempo afgelegd worden en duurt bij benadering 1u. Rond 17u30 wordt het bezoek afgerond met een Picon van het huis, u vriendelijk aangeboden door BFSO vzw.
Vanaf 18u30 worden we verwacht in restaurant “Le Montagnard” in Komen. Dit is het restaurant van adventure park ICE MOUNTAIN. In een ongedwongen en ontspannend bergkader is er een receptie voorzien met aansluitend een aangepast diner tegen een uiterst democratische BFSO-prijs van 42 euro.
Graag verwachten wij uw deelname te bevestigen via info@bfso.be en dit voor 25 november 2017 met vermelding van uw activiteitenkeuze en menukeuze.
Menu (3 keuzes): Côte à l’os met frietjes/Zwitserse kaasfondue/raclette met sla en brood
Activiteit (4 opties): museum of indoor skydiving/ski/snowboard
Richtprijzen en info kunnen nagelezen worden op de website van Ice Mountain: www.ice-mountain.com, groepstarief mogelijk vanaf 10p.
International Gelato Exhibition (Longarone, Italy)
DEC
04
04 december 2017, om 00u00
BFSO vzw werd uitgenodigd als gastspreker op de internationale ijsbeurs in Longarone, Italië!
http://www.mostradelgelato.com/main-menu-en-GB/exhibitors/information/#.WgxkEzczlPY
Internationale uitwisseling ROTTERDAM (9 & 10 nov)
NOV
09
09 november 2017, om 09u30
Dit jaar trekken we richting Rotterdam voor onze jaarlijkse internationale uitwisseling.
We zullen hierbij ook vergezeld worden door enkele van onze Nederlandse collega’s van “Het College.
Programma:
DAG 1: donderdag 9 november
- 9u30: Jeneverstokerij Nolet in Schiedam. Ze stoken onder andere Ketel 1 jenever. www.noletdistillery.com
- 14u30: Markthal
DAG 2: vrijdag 10 november
- Rondvaart in de haven van Rotterdam
- Bezoek aan de containerscanner van de Douane
- Bezoek aan de markthallen in Rotterdam www.markthalrotterdam.nl (vrij bezoek met BFSO, bezoek met gids mogelijk mits reservering via https://www.markthal.nl/rondleidingen en tegen betaling)
Prijs:
Er zijn voor deze uitwisseling geen inschrijvingskosten, maar verplaatsing, overnachting en maaltijden vallen wel ten laste van de deelnemer.
Praktisch:
Rotterdam is vlot bereikbaar met de wagen of met de Thalys (elk uur vanuit Brussel-Zuid, traject 1u10). Voor wie met de wagen komt, moet echter wel rekening houden met het spitsuur op de Antwerpse ring aangezien het eerste bezoek vermoedelijk al zal starten om 9u30.
Hotel is vrij te kiezen, maar BFSO raadt jullie H2otel (http://www.h2otel.nl/) of SS Rotterdam (https://ssrotterdam.nl/). Deze drijvende hotels, op wandelafstand van het stadscentrum en de Markthal, zorgen ongetwijfeld voor een unieke ervaring!
Inschrijven: via info@bfso.be
Schakels in de voedselketen: welke vormen van aansprakelijkheid?
OKT
12
12 oktober 2017, om 13u30
Van de gekkekoeienziekte tot besmette eieren: het voedingsrecht krijgt vorm in tijden van crisis. De verantwoordelijkheden en mogelijke aansprakelijkheid van de overheid – nationaal of lokaal –, producenten, verwerkers, distributeurs of zelfs de consument vormen een bijzonder actueel thema. De studienamiddag van 12 oktober 2017, georganiseerd door BFSO Legal, heeft als doel een overzicht te bieden van de verantwoordelijkheden/risico’s op aansprakelijkheid van de verschillende schakels in de voedselketen. In het licht van recente evoluties in de wetgeving en rechtspraak, zal onder meer worden ingegaan op preventie, sancties van burgerrechtelijke, administratieve of strafrechtelijke aard, het oplossen van geschillen, en de bijzondere procedures van economisch recht.
PermaFungi & rondvaart (Brussel)
SEP
29
29 september 2017, om 10u30
BFSO vzw nodigt jullie op 29 september uit in Brussel.
Op het programma:
- 10u30: Bezoek aan PermaFungi
Havenlaan 86c
1000 Brussel - 12u30: Lunch in een van de tavernes van Tour & Taxis
- 14u30: Rondvaart (1u)
Havenlaan 6
1000 Brussel
Deelnameprijs:
Permafungi = € 5,00 pp
Rondvaart = € 4,00 pp
Lunch door elk ter plaatse te betalen.
Inschrijving:
Bevestig jullie deelname via e-mail: info@bfso.be voor 21 september.
Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld op rekening van BFSO: BE05 0689 0424 8575.
Achtergrondinfo:
PERMAFUNGI
Koffiedik omgetoverd in verrukkelijke oesterzwammen!
In de natuur bestaat er geen afval ! Waarom laten we ons hierdoor niet inspireren? Inderdaad, wat voor de ene afval is, kan voor de ander een rijkdom zijn. In ons geval vormt koffiedik een ideale basis om champignonnen in te kweken! Vanwaar dit idee?
- Koffiedik vind je overal terug en wordt nog niet genoeg gewaardeerd
- Tijdens het koffiezetten wordt het koffiedik door de hoge temperatuur gezuiverd
- De stad is hiervoor een ideale plek, aangezien je er maar weinig plaats en licht voor nodig hebt.
Door dit pilootproject te lanceren hoopt PermaFungi een sociaal economische onderneming te creëren die:
1. Kwalitatief voedselafval wilt herwaarderen
2. De toegang tot werk bevordert voor mensen die weinig scholing genoten hebben
3. De lokale economie stimuleert met een duurzame economische structuur
4. Bijdraagt tot de bewustmaking rond gezonde voeding en stedelijke landbouw
RONDVAART
De skyline van de Noordwijk, de woontoren ‘Upsite’, historische kanaalbruggen en gloednieuwe architectuur op de oevers, fietspaden en promenades langs het water, de haven en het strand van Brussel Bad... Ontdek de indrukwekkende metamorfose van de kanaalbuurt vanaf het dek van de boot!
Algemene Vergadering (Ath)
MEI
11
11 mei 2017, om 09u00
De jaarlijkse algemene ledenvergadering gaat door op 11 mei 2017.
Zoals steeds wordt dit gecombineerd met een bedrijfsbezoek, lunch en voordracht.
- 9u: CARAH vzw is de agrarische dienst van de provincie Henegouwen waar onderzoek en ontwikkeling centraal staan. We bezoeken de didactische boerderij en het labo met een gids (bezoek +/- 2,5 uur) http://www.carah.be/c-a-r-a-h-nl.html
- 12u: Taverne Saint-Géry, gekend voor authentieke verzorgde maaltijden in ‘Romeins’ thema zal onze lunch verzorgen (menu 12,50 + drankenforfait 5,00 pp) http://www.taverne-saint-gery.be/
- 14u: Archéosite d'Aubéchies, hier is een voordracht voorzien omtrent voeding en voedselveiligheid uit de Romeinse tijd (inkom + gids 8,50 pp) http://www.archeosite.be/
- 16u30-17u30: Algemene Vergadering in Taverne Saint-Géry (op 150m van de Archéosite)
Deze dag vormt een unieke beleving voor leden, we hopen jullie dan ook talrijk te mogen ontmoeten.
Het bestuur van BFSO vzw
ALPRO (Wevelgem) - PLEIN
APR
27
27 april 2017, om 09u00
Ontdek samen met BFSO vzw de werking van Alpro achter de schermen. Hun missie: "Bij Alpro willen we de manier waarop de wereld eet, beter maken. Daarom creëren we lekkere, natuurlijk gezonde, plantaardige voedingsmiddelen die optimaal bijdragen aan het welzijn van iedereen en met het grootste respect voor onze planeet gemaakt worden. "
Wanneer: 27 april om 9u (tot de middag)
Waar: Alpro: vlamingstraat 38 - Wevelgem
Deelname voorbehouden voor leden, inschrijving via info@bfso.be.
Meer informatie over het bedrijf kunt u terugvinden via https://www.alpro.com/benl
Seafood Expo - Brussel
APR
25
25 april 2017, om 10u00
Seafood Expo is met meer dan 25800 bezoekers uit 150 landen de grootste vis en zeevruchtenvakbeurs ter wereld! Wil je dit ook eens van dichtbij meemaken? Dan kan dit met BFSO.
Waar: Brussels Expo
Wanneer: 25-27 april van 10u tot 16u (datum naar keuze).
Meer info op www.seafoodexpo.com/global
Inkom gratis voor leden (vrije toegang) door een e-mail te versturen naar info@bfso.be. Na inschrijving wordt u een toegangscode toegestuurd.
Eindejaarsdiner - Waterloo
DEC
17
17 december 2016, om 00u00
Beste leden,
Graag nodigen wij u en uw partner u uit voor het jaarlijkse eindejaarsfeest.
In bijlage vindt u alle praktische informatie.
Mvg
BFSO vzw
Professioneel bedrijfsbezoek Rungis en SIAL (Parijs)
OKT
15
15 oktober 2016, om 00u00
Bezoek samen met ons de internationale vroegmarkt Rungis en de voedingsbeurs SIAL. Dit is, met 6.500 standhouders op een expo van 250.000 m², DE internationale voedingsbeurs bij uitstek!
Praktisch:
- Zaterdag 15 oktober 2016: bezoek aan Rungis (http://www.rungisinternational.com/)
- Zondag 16 oktober 2016: bezoek aan SIAL (www.sialparis.fr)
Inschrijving: yves.simar@bfso.be
Concretere informatie in bijlage.
Delta Mossel - Yerseke
SEP
14
14 september 2016, om 00u00
We willen jullie, na het succes in 2012, graag opnieuw uitnodigen om Zeeland te ontdekken.
Delta Mossel uit Yerseke zal ons ook deze keer met raad en daad bijstaan over de kweek en vangst van oesters en mosselen. Als het weer het toestaat kunnen we zelfs mee op zee om het ophalen van de mosselen op zee live mee te maken!
Data: 14 en 15 september 2016
Voor de avond van 14 september voorzien we een maaltijd op een unieke locatie. De ideale gelegenheid om wat bij te kletsen en ideeën voor toekomstige activiteiten uit te wisselen.
Er zijn twee mogelijkheden:
- een ontdekkingsdag in Yerseke
- twee dagen met verblijf
We zullen ook trachten om een professionele uitwisseling te organiseren met onze Nederlandse collega’s voor de tweede dag.
Inschrijven kan via info@bfso.be voor 25 augustus.
Om te kunnen deelnemen aan deze activiteit dient u wel in orde te zijn met uw lidmaatschap.
Reclame en voeding
SEP
09
09 september 2016, om 12u00
Consumenten komen elke dag in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen. Deze boodschappen kunnen misleidend zijn. Tijdens deze lunch bespreken we de voornaamste regels in deze materie, en een aantal opmerkelijke beslissingen.
Sprekers:
Grégory Sorreaux - BFSO Legal
Julie Frère - Test-Aankoop
Place:
Brussel
Dit evenement is de tweede van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "De uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Bedrijfsbezoek Lutosa (Leuze-en-Hainaut) UPDATE
JUNI
21
21 juni 2016, om 13u30
We hebben het genoegen om u opnieuw uit te kunnen nodigen naar ons bedrijfsbezoek aan Lutosa!
Lutosa, sinds 1978 actief op het terrein van de aardappelverwerking, kan bogen op een know-how en bekwaamheid op internationaal niveau, wat dan ook meteen aan de basis ligt van haar succes.
Deze onderneming van Belgische oorsprong, gelegen in het westen van Europa, bestrijkt binnen haar sector de 5de plaats in Europa en bezet de 10de plaats op de wereldranglijst van aardappelverwerkende bedrijven.
Lutosa telt 2 productiesites in België (Leuze-en-Hainaut en St-Eloois-Vijve) en stelt
800 medewerkers te werk. In 2012 werden 800.000 ton aardappelen verwerkt en 370.000 ton afgewerkte producten verkocht. 88% van de productie werd naar 111 verschillende landen geëxporteerd.
De productie-eenheden zijn uitgerust met hoogtechnologische machines, allen voorzien van de certificaten Iso 9001 en IFS - BRC. Lutosa beschikt over een eigen laboratorium, erkend volgens de BELAC ISO/IEC 17025:2005 norm. De onderneming investeert eveneens op constante basis in de bescherming van het milieu.
ADRES:
Lutosa SA
Z.I. de Vieux Pont 5
7900 Leuze-en-Hainaut
INSCHRIJVING: info@bfso.be (max. 25p)
Congres "FOOD FRAUD"
JUNI
09
09 juni 2016, om 09u00
Georganiseerd door BFSO vzw en EWFC, met steun van BFSO Legal vzw en het FAVV.
Wanneer:
9 juni 2016
9u tot 17u
Plaats:
Finance Tower
Pacheco room
Pachecolaan 13
1000 Brussel
Taal:
Engels met simultane vertaling in het Nederlands, Frans en Duits
U kunt zich inschrijven via deze link.
Algemene Vergadering BFSO vzw (Steenhuffel)
MEI
12
12 mei 2016, om 00u00
- professioneel bedrijfsbezoek aan de brouwerij PALM
- voorstelling van de producten van Dr. Becher
- algemene vergadering
http://www.palm.be/nl/
http://www.drbecher.de/NL/unternehmen.html
De uitdagingen van novel foods
APR
22
22 april 2016, om 12u00
Eind november 2015 werd de Europese verordening inzake nieuwe voedingsmiddelen aangenomen. Tijdens de lunch zullen de krachtlijnen van deze novel foods-verordening worden uiteengezet en kritisch besproken worden.
Sprekers:
Ellen Van Nieuwenhuyze - BFSO Legal, Liedekerke
Isabelle Laquiere & Jean Pottier - FOD Volksgezondheid
Damien Huysmans & Bart Mertens BiiF - Belgian Insect Industry Federation
Place:
Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick
3 Keizerslaan - 1000 Brussels (Parking Albertine)
Deze evenement is de eerste van een cyclus van drie lunchs:
22/04/16 "De uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
inscrijvingskosten
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Professioneel bedrijfsbezoek Auchan (Roncq, Frankrijk)
MAA
25
25 maart 2016, om 09u30
Op vrijdag 25 maart organiseert BFSO een bedrijfsbezoek aan de hypermarkt AUCHAN in RONCQ, net over de Franse grens.
AUCHAN is een Franse retaildistributiegroep en bestaat reeds 50 jaar. AUCHAN was pionier met een allereerste grote hypermarkt in 1969 en dit net over de Belgisch-Franse grens. Vandaag bezit Auchan 1.307 hyper- en supermarkten in twaalf landen en is het uitgegroeid tot de twaalfde grootste voedingsdistributeur ter wereld.
Een exclusief en professioneel bezoek aan deze onderneming is mogelijk dankzij BFSO vzw. Aanvang van het bezoek op 25 maart omstreeks 9u30, gevolgd door een toelichting omtrent het hele logistieke gebeuren en een geleid bezoek doorheen de diverse ateliers waaronder bakkerij, banketbakkerij en slagerij. Tijdens het bezoek staat het thema voedselveiligheid centraal. Aansluitend is er mogelijkheid tot lunch in één van de resto’s van het complex.
Inschrijven kan door op deze e-mail te reageren (info@BFSO.be), lidmaatschap is verplicht voor deelname (www.BFSO.be).
Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie
DEC
18
18 december 2015, om 12u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op haar eerste lunchdebat op vrijdag 18 december 2015 rond het thema "Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie"
Het FAVV werd meer dan 15 jaar geleden opgericht, en beschikt over ruime bevoegdheden om het naleven van de voedselwetgeving te garanderen (bezoeken, waarschuwingen, terugroepen van producten, vernietiging, enz.). Hoe worden deze bevoegdheden in de praktijk uitgeoefend? Hoe gebeurt de samenwerking met de voedingsindustrie? Wat zijn de lacunes en mogelijke verbeteringen?
Sprekers :
Jean-Marie Dochy – Directeur-Generaal DG Controle AFSCA (presentatie in het Frans)
Johan Hallaert – Directeur Voedingsbeleid FEVIA (presentatie in het Nederlands)
Andrea Cools – Advisor Product Policy Comeos (presentatie in het Nederlands)
Programma :
12u-12.30u : lunch - networking
12.30u : voorstelling van BFSO Legal (Grégory Renier, president BFSO Legal) en inleiding over het thema (Grégory Sorreaux, BFSO Legal, Simont Braun)
12.45u – 13.45u : conferentie
Praktische informatie :
Wanneer ? Vrijdag 18 december 2015, van 12u tot 13.45u.
Waar ? Advocatenkantoor Simont Braun, Louizalaan 149/20, 1050 Brussel. (Plan hier) Een beperkt aantal parkeerplaatsen is beschikbaar.
Deelnameprijs : € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden.
Eindejaarsdiner BERGEN
DEC
12
12 december 2015, om 15u45
Ons eindejaarsdiner van 2015 zal plaatsvinden in de culturele hoofdstad van Europa: Bergen.
Op het programma:
- DOUDOU museum, tussen realiteit en fantasie (€ 6, gegidst bezoek van 1 à 1,5 uur)
- kerstmarkt van Bergen
- diner in restaurant "Dream" (€ 40, excl. drank)
- spektakel nav het slot van de festiviteiten
Afspraak om 15u45 aan de ingang van het DOUDOU museum (Jardin du Mayeur, Grote Markt) of om 19u30 in restaurant Dream (Rue de la Grande Triperie 17).
Aangezien het vrij druk zal zijn in Bergen stationeert u best de auto op een P+R parking, meer info via http://www.mons2015.eu/nl/praktische-info
Professioneel bedrijfsbezoek Puratos (Groot-Bijgaarden)
NOV
19
19 november 2015, om 09u30
Graag nodigen wij u uit voor het bedrijfsbezoek aan PURATOS op donderdag 19 november in Groot-Bijgaarden.
Puratos is een internationale groep met een volledig assortiment aan innovatieve producten en oplossingen voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Het programma bestaat uit een uiteenzetting van het productieproces en rondleiding in de productie-eenheden met aandacht voor de diverse specifieke apparatuur. Er is aandacht voor de implementatie van kwaliteitssystemen en er is een bezoek gepland aan het fameuze Inspirience Center.
Praktisch:
Inschrijven via BFSO@outlook.be en dit voor 5 november
- Een maaltijd wordt gratis aangeboden aan deelnemende BFSO leden
- Voor FAVV-medewerkers wordt dit bedrijfsbezoek gezien als een opleiding
- Maximum 30 deelnemers
- Aanvang bezoek om 9u30 aan de ingang van het bedrijf
Verdere details qua dagindeling volgen na inschrijving.
Bedrijfsinfo via http://www.puratos.be
28/05 AV CID LINES (Ieper)
MEI
28
28 mei 2015, om 16u00
Beste leden, collega’s,
Graag nodig ik u uit op de eerste algemene vergadering (AV) van BFSO ofwel Belgian Food Safety Organisation op donderdag 28 mei te Ieper. Niet zomaar een vergadering maar gecombineerd met een uniek bedrijfsbezoek aan CID Lines (www.cidlines.com) te Ieper. CID Lines is een gerenommeerd bedrijf op vlak van reinigings- en desinfectiemiddelen; hoe dit alles precies in elkaar steekt zal u tijdens een rondleiding ontdekken. Aansluitend is er onze algemene vergadering met toelichting bij de dagelijkse werking en toekomstige projecten, waar u als lid ruim inspraak krijgt. Om in stijl af te sluiten worden u en uw partner vriendelijk uitgenodigd op de receptie en het diner in Hotel restaurant ARIANE (www.ariane.be) . En omdat Ieper op toeristisch vlak (WOI) heel wat te bieden heeft, kan dit, geheel naar uw wens, perfect gecombineerd worden met een verblijf in het hotel. www.toerismeieper.be
info via bfso@outlook.be
Bezoek Volvo Cars - Gent
MAA
12
12 maart 2015, om 09u00
Bedrijfsbezoek Volvo Cars: ontdek de link op vlak van kwaliteit met een niet-voedingsbedrijf.
Waar: John F. Kennedylaan 25, 9000 Gent (Gent-Zeehaven)
Wanneer: Donderdag 12 maart van 09:00u tot 11:30u
Deelname bedraagt €15 en is enkel voor leden en beperkt tot 15 deelnemers! Er zal een wachtlijst gecreëerd worden indien nodig. Alle inschrijvingen via bfso@outlook.be.
Actuele ontwikkelingen op het vlak van voedingsrecht
DEC
04
04 december 2014, om 13u30
In samenwerking met BFSO, organiseert de Université catholique de Louvain (UCL) op 4 december a.s. een studienamiddag over voedingsrecht.
Martine Fretin, voorzitter van BFSO zal het hebben over “De rol van het FAVV in de praktijk”.
Voor meer informatie en inschrijvingen: http://www.uclouvain.be/481235
Eerste opleidingsdag
NOV
06
06 november 2014, om 09u00
Ter gelegenheid van de inauguratie van BFSO bent u uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste opleidingsdag:
Ongewenste gasten en nieuwe voedingsmiddelen:
hoe garanderen we een veilige voedselketen
Tijdens diverse uiteenzettingen op deze opleidingsdag wordt een praktisch beeld geschetst van actualiteiten inzake wetgeving en technieken waarbij voedselveiligheid centraal staat. Een niet te missen evenement voor wie de veiligheid van ons voedsel nauw in het hart draagt.
Locatie: Finance Tower complex, Pachécolaan 13, 1000 Brussel (toegangsplan)
Inschrijvingsprijs: 30 €, 10€ student, gratis voor BFSO, Abca-Bvec Leden en FAVV medewerkers.