Kat "LEE"

Gepubliceerd op 18/05/2020

BFSO vzw steunt medewerkers FAVV en roept op tot realiteitszin

Het verhaal van de uit Peru geïmporteerde kat ‘Lee’ dat de afgelopen dagen verscheen in het nieuws en op sociale media brengt bij heel wat mensen een sterke emotionele reactie teweeg. En dit is zeker te begrijpen! BFSO vzw wenst hier echter de nodige nuance aan te brengen en te pleiten voor meer realiteitszin.

 

Op dit ogenblik valt niet uit te sluiten dat het dier besmet is met rabiës of hondsdolheid. Dat de kat nu gezond lijkt wil niet zeggen dat ze niet besmet is. Besmette dieren kunnen maandenlang zonder symptomen het virus bij zich dragen en andere dieren en mensen besmetten. En eens je symptomen ontwikkelt, is de ziekte altijd dodelijk! En vaccineren tegen de ziekte biedt geen bescherming als dieren al besmet zijn.

Er is dus nog steeds een risico op besmetting van zowel de eigenaar, de directe omgeving of andere dieren in de omgeving. En gelet op het feit dat hondsdolheid zo dodelijk is voor mens en dier is het van het grootste belang zeker te zijn dat er geen sluimerend virus aanwezig is. De aanwezigheid van antilichamen is helaas niet voldoende om dit aan te tonen. Daarom kan enkel een hersenbiopsie 100% uitsluitsel geven.

 

België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid en dat wordt beslist zo gehouden! Deze deur mag dus zelfs niet op een kiertje worden gelaten!

 

BFSO vzw deelt dan ook het standpunt van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en wil zijn steun betuigen aan de inspecteurs en controleurs die ongewild in het oog van deze storm terecht zijn gekomen, enkel en alleen omdat zij onze gezondheid en deze van onze dieren willen beschermen.

 

We verwijzen ook graag naar de website van het FAVV voor meer informatie en duiding!

 

ONZE PARTNERS :